Monessa yrityksessä suunnitellaan hikikarpalot otsalla henkilöstölle jotain tuoretta tekemistä TYKY-päivien  tai pikkujoulujen ohjelmaksi. Mietitäänpäs: hohtokeilaus – aika old school, luontopolku – säävarauksella, pikkujouludinner –  normi, leffa – yksinäistä, jooga – kokeiltu, kiipeily – testattu.

Vaihtoehtoja ei välttämättä paljoa ole tarjolla ja monet niistäkin on jo vuosien varrella ollut ohjelmistossa. Lisäksi pitäisi miettiä tapahtuman luonnetta myös yrityksen näkökulmasta ja ajankuva huomioon ottaen.

Varsinkin nyt, pitkän etätyöjakson jälkeen, yrityksen virkistystapahtumilla voi olla virkistymisen lisäksi paljon muutakin arvoa. Tapahtuman tärkeimpänä tavoitteena on monessa yrityksessä varmasti tiimihengen parantaminen tai jopa sen uudelleen rakentaminen. Tutkimukset osoittavat, että etätyö ei niinkään heikennä työn tuottavuutta, mutta tiimien yhtenäisyys ja innovatiivisuus kärsivät. Lisäksi koronakurimuksen pitkittyessä työhyvinvointi on saattanut kääntyä laskuun ja toimenpiteet työyhteisön yhtenäisyyden edistämiseksi olisivat paikallaan.

 

Miten tiimihenkeä ja viihtyvyyttä parannetaan tehokkaasti?

Me Vireltekillä olemme järjestäneet lukuisia tapahtumia yrityksille ja palaute VR-elämyksien ympärille rakennetusta kokonaisuudesta on ollut äärettömän positiivisista. Parhaimmillaan hyvin suunniteltu ja sisältörikas tykypäivä tai pikkujoulu on antanut vauhtia tuloksentekoon pitkäksi aikaa.

 

 

Top 3 -tekijät miksi VR-tapahtuma toimii mainiosti ryhmäytymisen työkaluna:

  1. Virtuaalitodellisuus pakottaa heittäytymään

Monesti työyhteisöjen yhteiset tilaisuudet alkavat jäykästi ja pidättyväisesti ja tämän olemme havainneet olevan paljon etätöitä tekevien ryhmien kanssa suoranainen sääntö. VR-tapahtumamme alkaa aina hyvin yksinkertaisella elämyksellä, joka asettaa ihmisen jännittävään tilanteeseen. Tämä aiheuttaa yleensä pari olennaista reaktiota; vuoroaan odottavat seuraavat ja myötäelävät Virtuaalimaailmassa olevan jännitystä ja kannustavat vaistomaisesti. Tämä laukaisee kannustavan ja positiivisen ilmapiirin kierteen, joka kulminoituu onnistuneeseen suoritukseen. Virtuaalimaailmasta todellisuuteen palaava on silminnähden innostunut ja  tunnekuohun vallassa yleensä käy läpi kokemaansa elämystä muiden kanssa. Pohja ryhmähengen kehittymiselle on valmis ja jää murrettu.

  1. Yhteisesti koettu elämys yhdistää

Tapahtumissamme toisena elämyksenä on tavallisesti toiminnallisempi ja yhteisesti pelattava elämys, joka pakottaa yhteistyöhön toisten kanssa. Ryhmän jäsenet tottuvat mukaansatempaavan elämyksen aikana toisiinsa ja alkavat sekä luottaa toisiinsa että ymmärtämään myös yhteisen päämäärän. On ollut hauskaa nähdä, kuinka ryhmien tehokkuus nousee selvästi mitä pidemmälle pelissä pääsevät. Parhaimmillaan ryhmän jäsenet täydentävät ja tukevat toisiaan itsenäisesti ilman erillistä kannustusta ja ovat kaikki vahvasti yhtä ryhmää.

  1. Soveltuu kaikille

Olemme saaneet järjestää tapahtumia hyvin monenlaisille ryhmille, joissa osallistujien taustat ovat olleet hyvinkin vaihtelevia. Virtuaalitodellisuutta on hyödynnetty jo pitkään ja pelien ja elämysten kehittyessä niiden pelattavuuskin on parantunut huimasti. Niinpä pelit sopivat niin ujoille ja rohkeille, sporttihirmuille ja sohvaperunoille kuin nuorille ja vanhoilllekin ihan samalla tavalla. VR-elämyksissä hienointa on, että niitä kaikkia voi pelata ihan omalla tyylillään ja tapahtumien aikana näkee, kuinka hienosti ihmisten välinen erilaisuus ryhmässä ymmärretään ja hyväksytään osana toimivaa yhteisöä.

 

VR-pelaaminen on vieras ja ennakkoluuloja herättävä asia suurimmalle osalle ihmisistä. Usein ryhmästä löytyy joku, joka ei välittäisi kokeilla elämystä ollenkaan. ”En ole peli-ihmisiä, en osaa pelata mitään tietokonepelejäkään” -tapainen kommentti on tyypillinen. Joka kerta kun ei-pelaaja-ihminen on uskaltanut laittaa lasit silmille, hän on ymmärtänyt, että Virtuaalielämys ja -pelaaminen on aivan eri asia kuin muut pelit – uusi todellisuus.  Kun koko ryhmän saa houkuteltua virtuaalitodellisuuden äärelle, niin loppu hoituu melkein kuin itsestään. Tapahtuman jälkeen ulos marssii nauravia ja eloisia ihmisiä.