Kysyin 43-vuotiaalta ystävältäni tietääkö hän mitä on virtuaalitodellisuus tai VR-pelit. ”Joo, tottakai. Nehän on näitä 3D elokuvia ja jotain. Ja pojalla on jotkut pahviset lasit kännykässä.” Kun pyysin kertomaan tarkemmin, sain värikkään selvityksen kuinka pahvinen levy taiteltiin laatikoksi, sen sisään laitettiin sitten oma matkapuhelin ja katsottiin kolmulotteisen oloista maisemaa jossa liikkui dinosauruksia.

Virtuaalitodellisuus on vielä melko tuntematon asia monen ikäisille, muillekkin kuin tuolle ystävälleni. Eikä ihme, sillä se on kuluttajakäytössä verrattain tuore ja uusi juttu. Mutta se on todellakin jotain ihan muuta kuin tuo ystäväni kertoma kokemus.

Virtuaalitodellisuudella tarkoitetaan tietokonesimulaation tuottamien aistimusten avulla luotua keinotekoista ympäristöä. Käytännössä virtuaalitodellisuuteen pääsee kunnolla tehokkaan tietokoneen ja kasvoille laitettavien VR-lasien avulla. Pelaaja ohjaa virtuaalimaailman tapahtumia molemmissa käsissä olevilla ohjaimilla ja liikkeellään, minkä sensorit siirtävät virtuaalimaailmaan. Ohjaimissa on muutama nappi ja ne reagoivat liikkeeseen, puristamiseen ja painalluksiin, riippuen siitä millainen peli tai elämys on menossa.

VR-tekniikka on kehittynyt huimasti ja uusimpien virtuaalilasien tarkkuus ja terävyys on jo niin huimaa, että lasien kautta virtuaalimaailmaan uppoutunut henkilö kokee todella vahvaa läsnäoloa. Kokemusta on vaikea kuvailla sanoin, mutta ihmisen aivot reagoivat virtuaalisesti luotuun maailmaan hyvin samalla tavalla kuin oikeaan maailmaan. Esimerkiksi vauhdin tunne saa rutistamaan tuolin kyynärtukia ja korkeat paikat saavat hakemaan tukea ympäristöstä vaikka pelitila on tuttu.

Laadukkaiden laitteiden hankkiminen, pelitilan pystyttäminen, sisällön hankkiminen ja käytön opettelu ovat ratkaistavia seikkoja virtuaalielämyksiä haluavalle. Huippuluokan VR-tekniikka on arvokasta ja käyttö jokseenkin monimutkaista ja nämä seikat nostavat aloittamisen kynnystä. Vireltek – Virtuaalielämysten Tekijä onkin ottanut tehtäväkseen tehdä nämä asiat asiakkaille helpoksi ja tuo huippulaadukkaan virtuaalimaailman käyttäjien luokse.

 

 

Kenelle virtuaalielämykset sitten sopivat?

Lyhykäisyydessään, ihan kaikille. VR-pelejä ja muita virtuaalisesti koettavia elämyksiä on jo nyt tuhansia ja mahdollisuudet vain lisääntyvät koko ajan. Rauhalisempia, helposti lähestyttäviä katselukokemuksia on valtavasti mutta ne ovat aloittelevalle VR-kokeilijalle silti huimia kokemuksia. Toisaalta löytyy myös liikunnallisia toimintapelejä joissa saa vaikka firman tyky-päivillä hien virtaamaan ja naurun raikumaan.

Hienointa VR-elämyksissä on kuitenkin helppous ja intuitiivisuus. Peliohjaimet mahdollistavat äärettömän realistisen pelikokemuksen. PC-peleissä piti tietää oikea näppäinyhdistelmä eri toiminnolle ja hyvässä lykyssä vielä tehdä hiirellä jotain temppuja ja konsolipelaaminen vaatii ohjaimen opettelua ja sorminäppäryyttä.  VR-peleissä ojennat käden kohti kaulinta ja tartut kiinni. Sen takia se sopii ihan kaikille.

Kokeile itse!